Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


kalatuberkuloosi

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
kalatuberkuloosi [2020/11/14 17:40]
leponiemi
kalatuberkuloosi [2020/11/14 17:55]
leponiemi
Rivi 1: Rivi 1:
 ====== Kalatuberkuloosi ====== ====== Kalatuberkuloosi ======
  
-Kalatuberkuloosi on käytännöllisesti katsoen parantumaton hitaasti kehittyvä, puhjenneena tappava, parantumaton, helposti leviävä, tarttuva tauti. Sen yleisyydestä maassamme ei liene tutkimustuloksia, mutta aina silloin tällöin mm. EELAan lähetetyistä akvaariokalanäytteistä se löytyy. Miten paljon se akvaariokaloja Suomessa vuosittain tappaa on siis hämärän peitossa.+Kalatuberkuloosi on käytännöllisesti katsoen parantumaton hitaasti kehittyvä, puhjenneena tappava, parantumaton, helposti leviävä, tarttuva tauti. Sen yleisyydestä maassamme ei liene tutkimustuloksia, mutta aina silloin tällöin mm. EELAan lähetetyistä akvaariokalanäytteistä se löytyy. Miten paljon se akvaariokaloja Suomessa vuosittain tappaa on siis hämärän peitossa. ((Jukka Järvi, aquahoito.info))
  
 ===== Taudin oireet ===== ===== Taudin oireet =====
Rivi 11: Rivi 11:
 Kystoissa on tuberkuloosibakteereita, joiden ympärille kala on kasvattanut kotelon. Tauti saattaa olla pitkiä aikoja kehittymättä edelleen, ja hyväkuntoinen kala voi immunologisesti jopa tuhota bakteereita. Huonossa vedessä stressattuna ja heikkokuntoisena kala ei pysty vastustamaan tautia, vaan se kehittyy vakavaksi. Kystoissa on tuberkuloosibakteereita, joiden ympärille kala on kasvattanut kotelon. Tauti saattaa olla pitkiä aikoja kehittymättä edelleen, ja hyväkuntoinen kala voi immunologisesti jopa tuhota bakteereita. Huonossa vedessä stressattuna ja heikkokuntoisena kala ei pysty vastustamaan tautia, vaan se kehittyy vakavaksi.
  
-Taudin loppuvaiheissa kaloissa todetaan varsin monenlaisia oireita. Niiden avulla taudin oikea tunnistaminen ei kuitenkaan ole varmaa, vaan mikroskooppinen tutkimus tarvitaan. Ulkoisia taudinoireita ovat: vesipöhö, suomujen törrötys, mulkosilmät jne. Näiden lisäksi esiintyy suomu- ja silmävikoja, kidusvaurioita, hengitys- liikunta- ja käyttäytymishäiriöitä sekä erilaisia vikoja selkärangassa. Myös laihtumista esiintyy. Oireet eivät siis kuitenkaan paljasta taudin syytä, koska monen taudin loppuvaiheissa esiintyy samankaltaisia muutoksia.+Taudin loppuvaiheissa kaloissa todetaan varsin monenlaisia oireita. Niiden avulla taudin oikea tunnistaminen ei kuitenkaan ole varmaa, vaan mikroskooppinen tutkimus tarvitaan. Ulkoisia taudinoireita ovat: vesipöhö, suomujen törrötys, **mulkosilmät** jne. Näiden lisäksi esiintyy suomu- ja silmävikoja, kidusvaurioita, hengitys- liikunta- ja käyttäytymishäiriöitä sekä erilaisia vikoja selkärangassa. Myös laihtumista esiintyy. **Oireet eivät siis kuitenkaan paljasta taudin syytä, koska monen taudin loppuvaiheissa esiintyy samankaltaisia muutoksia.**
  
 ===== Aiheuttaja ===== ===== Aiheuttaja =====
  
 Kalatuberkuloosia aiheuttavat Mycobacterium-sukuun kuuluvat sauvabakteerit. Tauti voi levitä paitsi suoraan kalasta toiseen, myös pohjamateriaalin ja veden välityksellä. Kalatuberkuloosia aiheuttavat Mycobacterium-sukuun kuuluvat sauvabakteerit. Tauti voi levitä paitsi suoraan kalasta toiseen, myös pohjamateriaalin ja veden välityksellä.
-Lämpötila 25?C on bakteerin kasvulle optimi. Taudin aiheuttaja elää normaalisti saprofyyttinä (mädänsyöjä) kaikkialla akvaarion pohjalla, erityisesti lietteessä. Siksi se voi tulla akvaarioon lietteen, lietteestä peräisin olevan elävän ruoan ja kasvien yms. mukana.+Lämpötila 25°C on bakteerin kasvulle optimi. **Taudin aiheuttaja elää normaalisti saprofyyttinä (mädänsyöjä) kaikkialla akvaarion pohjalla, erityisesti lietteessä.** Siksi se voi tulla akvaarioon lietteen, lietteestä peräisin olevan elävän ruoan ja kasvien yms. mukana.
  
 ===== Hoito ===== ===== Hoito =====
Rivi 28: Rivi 28:
  
 Ainoaksi hoitomuodoksi jääkin kalojen mahdollisimman hyvä hoito ja kunkin lajin kannalta paras mahdollinen veden laatu ja vesihygienia. Ainoaksi hoitomuodoksi jääkin kalojen mahdollisimman hyvä hoito ja kunkin lajin kannalta paras mahdollinen veden laatu ja vesihygienia.
-Vastatoimet: Runsaat viikottaiset vedenvaihdot 50-75%, ei ylikansoitusta, vaihteleva, mutta monipuolinen ruokavalio. Ei osteta kaloja kaupasta, jossa on sairaita ja/tai kuolleita kaloja jne. Kaikki ostetut kalat pidetään usean viikon karanteenissa jne.+ 
 +**Vastatoimet:** Runsaat viikottaiset vedenvaihdot 50-75%, ei ylikansoitusta, vaihteleva, mutta monipuolinen ruokavalio. Ei osteta kaloja kaupasta, jossa on sairaita ja/tai kuolleita kaloja jne. **Kaikki ostetut kalat pidetään usean viikon karanteenissa** jne.
  
 Tauti kehittyy hyvissä olosuhteissa kalassa vain hyvin hitaasti, ja kala voi kapseloida bakteeripesäkkeen. Kun kala jostain syystä sitten stressaantuu, voi tauti puhjeta helposti akuutiksi, jolloin kalat alkavat tippua. Tuberkeli voi puhjeta avoimeksi haavaumaksi, josta toiset kalat saavat sisuksiinsa aktiivisia bakteereita. Tauti kehittyy hyvissä olosuhteissa kalassa vain hyvin hitaasti, ja kala voi kapseloida bakteeripesäkkeen. Kun kala jostain syystä sitten stressaantuu, voi tauti puhjeta helposti akuutiksi, jolloin kalat alkavat tippua. Tuberkeli voi puhjeta avoimeksi haavaumaksi, josta toiset kalat saavat sisuksiinsa aktiivisia bakteereita.
kalatuberkuloosi.txt · Viimeksi muutettu: 2020/11/14 17:55 / leponiemi