Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


akvaarion_koko_ja_muoto

Akvaarion koko ja muoto

Aloittelijan akvaarion tulisi olla vähintään 100 litrainen. Mieluimmin se saisi olla 150 - 250 litrainen. Pienen akvaarion hoitaminen on hyvin vaikeaa; vettä pitää vaihtaa jopa pari kertaa viikossa, mutta silti vain suhteellisen pieni hoitovirhe, kuten liiallinen ruokinta voi johtaa katastrofiin; kalat sairastuvat ja kuolevat.

Eläinsuojelumääräyksissä suositellaan akvaarion minimikooksi 40 litraa. Tuota pienempien akvaarioiden hoito on melkoista tuskaa lähes päivittäisine vedenvaihtoineen. Valtioneuvoston asetus koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelusta määrittelee lisäksi akvaarion koosta seuraavaa: Akvaarion veden määrän, laadun, lämpötilan, vesipinta-alan ja veden syvyyden on oltava sopivat ottaen huomioon kalalaji, kalojen koko ja lukumäärä. Akvaarion yhdellä sivulla on oltava näkösuoja, jollei akvaarion kasvillisuus tai muu sisustus anna kaloille riittävää suojaa. «Akvaario» on tarvittaessa varustettava kannella tai peitelasilla siten, että kalat eivät pääse hyppäämään sieltä pois. 1)

Alle 50 litran akvaariot sopivat lähinnä poikasten alkulasvatukseen ja karanteeniakvaarioiksi. Koska akvaarion kaikki mitat kasvavat koon suurentuessa ei kaksi kertaa suurempi akvaario ole kovin paljon puolta pienempää kookkaamman näköinen. Akvaarion sopivimmat mitat ovat pituus 2, korkeus 1 ja leveys (matka kehyksen etureunasta kehyksen takareunaan) 1 (2*1*1 yksikköä). 100 litran akvaario olisi tällöin kooltaan 80*35*35 cm, ja 200 litrainen olisi 100*40*50. Akvaarion perusmuoto on siis suorakaide tai neliskulmainen laatikko. 2)

Akvaarion alla tulee olla tukeva alusta. Yli 150 litraiset vaativat jo niitä varten suunnitellun alustan.

1)
Valtioneuvoston asetus koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelusta: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20100674
2)
Jukka Järvi, aquahoito.info 8.11.2006
akvaarion_koko_ja_muoto.txt · Viimeksi muutettu: 2020/11/14 08:03 / leponiemi