Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


hyvaenlaatuiset_kasvaimet

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

hyvaenlaatuiset_kasvaimet [2020/11/14 18:04] (nykyinen)
leponiemi luotu
Rivi 1: Rivi 1:
 +====== Kalojen hyvänlaatuiset kasvaimet eli tuumorit ======
  
 +Tuumorit eli hyvälaatuiset (belign) kasvaimet kasvavat suhteellisen hitaasti eivätkä leviä tai tuhoa muuta ympäröivää kudosta.
 +
 +Niillä on alkuperäisen kudoksen kaltainen rakenne, jonka mukaan ne voidaan nimetä. Kalojen ihossa esiintyy syylämäisiä papillomeja, joissa epiteelisolut ovat kasvattaneet laikuttaisia paksunnoksia. Nämä voivat irrota, jolloin jäljelle jää haava, joka on kiitollinen alusta vesibakteereille.
 +
 +Ihon hyvälaatuista kasvainta kutsutaan **epiteliomaksi**. Ihon epiteelisolukko kasvaa liikaa ja iho paksunee. Mikäli tällaiseen liikakasvuun on jokin ärsyttävä syy, joka poistuu, puhutaan v**aletumorista**. Tällaisia ovat esimerkiksi silloin tällöin kalojen ihossa olevat "syylät" eli **papillomat**.
 +
 +Vähän syvempää ihosta saavat alkunsa **fibroepiteliomat**, joissa sidekudos osallistuu ihon liikakasvuun. Kasvaimet ovat joskus hyvinkin verekkäitä, jolloin niiden väri on verenpunainen
 +
 +Rasvakudoksen hyvälaatuista kasvainta kutsutaan **lipomaksi** ja luuston **osteomaksi**. Vastaavasti lihaskudoksen tuumori on **myoma** jne. Akvaariokaloilla esiintyy myös rauhaskudoksen liikakasvua eli **adenomaa**. Usein se on kilpirauhasen liikakasvua. Kalan alaleukaan kasvaa "patti". Kasvu on hyvänlaatuista. Kala voidaan jopa parantaa ja uusin tapausten syntyminen ehkäistä antamalla kalalle ravinnossa jodia. Näin etenkin alueilla, joiden vedessä sitä ei ole riittävästi.
 +
 +Monet kalojen virukset aiheuttavat hyvänlaatuisia kasvaimia. Akvaariokaloissa niistä tunnetuin on Lymphocystis.
hyvaenlaatuiset_kasvaimet.txt · Viimeksi muutettu: 2020/11/14 18:04 / leponiemi