Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


neontetratauti

Neontetratauti

Taudin oireet

Tauti havaitaan yleensä sinisen värin vaalenemisesta ja kalan läpikuultavuuden vähenemisestä. Kalan vaalea väri on kuitenkin epämääräinen oire, sillä varsin monet muutkin aiheuttajat, kuten bakteerit, loiset ja jopa huonot vesiolosuhteet voivat aiheuttaa kalojen värien vaalenemista. Sairaat kalat erottuvat parvesta, ja niitä voidaan ahdistella.

Varmasti tauti voidaan tunnistaa mikroskoopilla tutkimalla löytyykö vaaleasta lihaksesta taudin itiöpesäkkeitä.

Vertaa valeneontetratautiin, joka on bakteerien aiheuttama alkuun

Taudin aiheuttaja

Neontetratautia aiheuttavat Pleisptophora-lajit ovat makean ja meriveden kalojen lihasloisia. Ne kuuluvat itiöeläimiin. Neontaudin aiheuttaa Pleisptophora hyphessobryconis.

Loinen pääsee kalaan sen ravinnon mukana. Suolesta se pääsee verenkiertoon ja siellä edelleen kalan selkälihakseen, jossa tapahtuu pansporoblastien muodostuminen.

Kun nämä ovat täynnä itiöitä, ne voivat hajota, jolloin itiöt leviävät ympäröivään kudokseen. Pansporoblastit ovat lihassäikeiden väleissä. Lihasäikeet tuhoutuvat tällöin. Itiöpesäkkeiden runsastuessa ja lihassäikeiden tuhoutuessa näkyy kalojen kudosten vaaleaksi muuttunut väri.

Kuvassa vasen nuoli osoittaa preparaatissa poikkileikkautunutta lihassäiettä ja oikea nuoli pansporoblastia.

Taudin hoito

Tauti on parantumaton ja tarttuva, joten sairastuneet yksilöt on syytä eristää ja taudin diagnostisoinnin yhteydessä lopettaa. Tauti on voinut jo levitä muihinkin kaloihin (jo kaupassa), joten kaloja on syytä tarkkailla ja tarvittaessa ryhtyä akvaarion desinfiointitoimiin.

Ennalta-ehkäisy

Uusia kaloja ei sellaiseen akvaarioon tule hankkia, jossa neontautia esiintyy. Tautia tulee varoa myös kaupoissa. Parasta on olla ostamalla kaloja lainkaan kaupasta, jossa on oireilevia kaloja. Maahantuojilla on parhaat mahdollisuudet huolehtia siitä ettei neontetratauti pääse kauppoihin.

Vaarallisuus ihmiselle

Neontetratauti ei tartu ihmiseen eikä siitä ole mitään haittaa ihmiselle.


Jukka Järvi, aquatieto.info

neontetratauti.txt · Viimeksi muutettu: 2020/11/01 19:06 / leponiemi