Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


suurutto

Suurutto eli "suuhome"

Suuruttoa tai ”suuhometta” on kutsuttu myös columnaris-taudiksi. Taudin aiheuttavat ohuet, pitkät taipuilemalla liikkuvat Flavobacterium columnare-bakteerit. Tautia tavataan kalojen suussa, kiduksissa ja harvoin myös sisäelimissä.

Taudin aiempi, hieman harhaanjohtava nimi suuhome viittaa taudin oireisiin, joissa sairaan kalan suun ympärille kasvaa hienon hienoa homeen kaltaista rihmastoa. Taudin varhaisoireisiin kuuluvat vaaleat punareunaiset laikut tai läiskät. Seuraava vaihe ovat laajat tulehdukset ja kuolevat tai kuolleet kudokset ja pumpulimaiset kasvustot.

Kidusten sairastuessa tuhoutuu kiduskudosta, ja kalalle tulee hapenpuute. Myös evät voivat saada tartunnan, jolloin seurauksena ovat eväruton kaltaiset oireet. Yksittäisiä flavobakteereita tavataan lähes aina kalojen iholla, mutta tartuntaan tarvitaan lisäksi huonot ympäristöolot ja sen aiheuttama stressi. Myös tavalla tai toisella vahingoittuneet kalat ja jatkuva stressi edistävät taudin puhkeamista. Tautia voidaankin pitää ”heikkoustautina”.

Flavobakteerit kasvavat sairastuneessa kalassa nopeasti ja kala voi menehtyä jo muutaman tunnin kuluessa tartunnan saannista.

Hoito

Sairastunutta kalaa ei voi enää auttaa, vaan se on syytä lopettaa. Ehkäisynä voidaan mainita hyvät vesiolot ja kaikkinainen stressin välttäminen.


Jukka Järvi, aquahoito.info

suurutto.txt · Viimeksi muutettu: 2020/11/01 11:54 / leponiemi